Hoe vind je de voor jou juiste fotograaf in Raalte?

Raalte is een middelgrote gemeente in het gebied Salland in de provincie Overijssel. De meeste getalenteerde en gewaardeerde lokale fotografen die in Raalte werken, zijn niet breed bekend buiten de regio. Voor een relatief kleine gemeente wordt er desondanks toch veel gezocht naar fotografen in de gemeente Raalte, maar het is een beetje ‘Ons kent Ons’.

Fotograaf Raalte

Het online zoeken naar een fotograaf in Raalte levert een jaarlijks wisselende lijst aan fotografen op, met een aantal constante namen zoals: Foto & Zo, Stefan Kemper, Maeike Blauw en Vincent Hartman van StudioVHF (beide uit Heino). 

Door de jaren heen is het, waarschijnlijk net als in de rest van Nederland, een komen en gaan van beginnende fotografen op het gebied van familiefoto’s, huwelijk, zwangerschap en newborn. Een aantal heeft een eigen website, maar je zult ook directories en socials tegenkomen.

“Het aantal bij KVK ingeschreven fotografen is sinds 2018 met 34,53% gestegen, van 31.545 naar 42.436 in 2023. Hiervan heeft 59% fotografie als hoofdactiviteit. 41% geeft aan dat fotografie een nevenactiviteit is. Opmerkelijk is dat sinds 2021, van het aantal fotografen dat fotografie als hoofdactiviteit heeft, de meerderheid vrouw is. In 2023 is 52% vrouw daar waar dit in 2018 nog 46% was.” Bron: KVK.

Wat is nu consumenten fotografie en wanneer is het zakelijke fotografie?

Consumentenfotografie

Consumentenfotografie verwijst naar fotografie die gericht is op individuele consumenten of particulieren. Deze categorie omvat een breed scala aan genres, waaronder:

  1. Portretfotografie: Foto’s gemaakt van individuen, gezinnen, kinderen, huisdieren, enz.
  2. Familiefotografie: Foto’s die families vastleggen, vaak tijdens speciale gelegenheden zoals bruiloften, verjaardagen, of vakanties.
  3. Lifestylefotografie: Foto’s die het dagelijkse leven van mensen vastleggen, soms gestileerd en geposeerd, andere keren spontaan en ongeposeerd.
  4. Evenementenfotografie: Foto’s gemaakt tijdens sociale evenementen, feesten, concerten, sportevenementen, enz., waarbij de focus ligt op het vastleggen van momenten en emoties.

Consumentenfotografie is vaak persoonlijk en emotioneel geladen, ontworpen om herinneringen, emoties, en speciale momenten vast te leggen.

Zakelijke fotografie

Zakelijke fotografie daarentegen richt zich op het visueel communiceren van merken, producten, diensten, en bedrijfsactiviteiten voor zakelijke doeleinden. Dit omvat:

  1. Productfotografie: Foto’s van producten die worden gebruikt voor marketing, reclame, e-commerce, en catalogi.
  2. Bedrijfsfotografie: Foto’s van bedrijfsgebouwen, kantoren, werknemers, evenementen, en zakelijke processen.
  3. Reclamefotografie: Hoogwaardige foto’s die worden gebruikt in reclamecampagnes, billboards, tijdschriften, en andere promotionele materialen.
  4. Industriële en Architecturale Fotografie: Foto’s die industriële faciliteiten, architectonische structuren, interieur, en infrastructuurprojecten documenteren.

Zakelijke fotografie is vaak functioneel en strategisch, gericht op het versterken van merkidentiteit, het aantrekken van klanten en personneel, en het ondersteunen van zakelijke doelen zoals verkoop, marketing, en communicatie.

Conclusie

Hoewel er overlappingen kunnen zijn tussen consumentenfotografie en zakelijke fotografie, verschillen ze in hun focus, doelstellingen, en toepassingen. Consumentenfotografie is meer persoonlijk en emotioneel, terwijl zakelijke fotografie meer gericht is op het visueel communiceren van zakelijke berichten en doelstellingen. Beide categorieën spelen een belangrijke rol in het veld van de fotografie en dienen verschillende behoeften en doelgroepen.

De consumentenmarkt is een moeilijke markt geworden, dus richten een aantal mannelijke fotografen zich nu hoofdzakelijk op bedrijfsfotografie. Op moment dat we dit schrijven staat nu ook de laatste consumenten fotozaak en fotostudio in Raalte staat te koop. 

Degene die nu een zakelijk fotograaf zoekt zal in Raalte een aantal websites moeten doorscrollen om te zien of dat aansluit bij wat hij of zij zoekt. In Raalte kun je dat in ieder geval nog op de eerste pagina vinden. In steden als Deventer en Zwolle bevinden de bedrijfsfotografen zich op de tweede en derde pagina.

 

Over de auteur

Scroll naar boven